Exista o piața extinsa pentru consultanta tehnica la achiziția de imobile si nu deseori am fost întrebat daca am instrumente de verificare. La o simpla căutare pe internet se gasesc diverse anunturi in care specialiștii oferta consultanta si specifica printre altele:
- verificare clasa de beton armat cu sclerometrul
- determinarea poziției armaturii si diametrului acesteia cu pahometrul
- termografia pentru determinarea punților termice
- si altele.
Suntem de acord ca utilizarea unor instrumente moderne poate aduce anumite beneficii doar daca sunt utilizate de catre un laborator acreditat. In acest scop colaboram cu dr.ing. Teo Pavlu care are toate instrumentele si pregatirea necesare realizarii unui raport de invetigatie corespunzator.
Cateva informatii despre aparatele de invetigare
Sclerometrul
Este un aparat pentru determinarea nedistructiva a clasei betonului. Se poate utiliza exclusiv pe beton curat, motiv pentru care trebuie îndepărtată tencuiala înainte, ceea ce in majoritatea situațiilor nu este posibil. Sclerometrul oferă doar informații apropiate de realitate daca este folosit direct pe beton.
Pahometrul
Este un aparat ce poate determina poziția armaturilor si eventual poate semnaliza prezenta acestora in beton. Pentru o determinarea cat mai apropiata de realitate este de asemenea nevoie de îndepărtarea tencuielilor. Gradul de determinare fiind de ordinul milimetrilor este foarte ușor sa obții informații eronate. Un pahometru profesional costa cca. 20k de euro deci nu oricine poate detine un astfel de aparat.
Termografia
Este un nonsens sa determini punțile termice pe orice clădire obișnuită din Romania întrucât știm deja ca ele exista pentru ca sunt propuse prin proiect, legislația din Romania fiind permisiva. Faptul ca cei mai multi dintre clienți aleg criteriul prețului in pofida oricărei rațiuni, nu incurajează dezvoltatorii sa realizeze clădiri cu punți termice tratate suplimentar. Având in vedere ca in Romania nu se construiesc clădiri eficiente energetic pe scara larga, necesitatea determinării punților termice apare doar in cazul in care ni se solicita verificarea unei case pasive sau eficiente energetic. Ca profesionist, este normal ca într-o astfel de situație sa soliciți asistenta unui specialist in astfel de probleme, care oferă servicii specializate.
Verificarea tablourilor electrice
Cum as putea eu ca inginer de structuri sa dau verificări precise pe un tablou electric? Nu ar fi normal ca daca ni se solicita asta sa chemam un inginer instalator, eventual unul cu experiența in execuție?
Este important de reținut ca investigarea in amănunțime a unei clădiri este rodul colaborării intre mai multe specialități, iar un singur om cu 10 aparate nu poate face asta.