Mai jos câteva exemple întâlnite în practica:
Case construite după 1950
Casa cumpărată de o familie undeva pe la marginea Bucureștiului dar nu in afara lui. E vorba de o casa parter pe care doresc sa o amenajeze și sa o extindă în plan cu doua încăperi. Pentru asta au nevoie de expertiza tehnica, aviz de la Inspectoratul Teritorial in Construcții si un proiect. Expertiza o facem noi, la fel si proiectul de structura de rezistenta, arhitectura o face un arhitect, client de-al nostru. Când m-a sunat arhitectul sa-mi ceara oferta, mi-a zis ca e vorba de o casa solida si ca sigur nu trebuie sa o consolidam. M-am dus sa o vad și-am rămas surprins, era o casa veche de prin 1970 care de-a lungul timpului mai fusese completata cu încă doua corpuri. Lucrul asta se vedea foarte ușor, fatadele avand stiluri diferite. E o casa cu pereti grosi doar pe exterior, și pereți interiori subțiri, camerele mici și dispuse nefunctional. Plafonul era din din grinzi de lemn, cu tencuiala la partea inferioara, care in anumite zone era crapata. Acoperisul era din tabla, partial ruginita, iar structura din lemn destul de șubredă. Nu avea stâlpi de beton la colțuri, nici centuri. Avea niște fundații din beton de vreo 50cm adâncime probabil nearmate. In pereți avea igrasie pe o zona de 20cm de la nivelul pardoselii. Per total nu e o casa pe care sa o cumperi si sa o locuiești inca 50 de ani, daca nu ii faci o reabilitare majora, inclusiv la o igienizare, incepand cu tencuiala planseului si schimbatul acoperisului cu tot cu structura de lemn.
Case interbelice:
1. In urma cu vreo 3 ani, un client ne-a angajat sa-i consolidam o clădire de pe str. Popa Tatu, S+P+2E+Pod, interbelica. N-am putut sa o găsim o soluție de consolidare pentru ca era o casa complet diferita de tot ce vazusem, pana atunci. Diferenta consta in faptul ca nu avea pereți groși decât pe contur si la casa scării, in rest avea numai pereți subțiri de 14 cm grosime. Era ca un castel din carti de joc. Daca dărâmai un perete oarecare, chiar si subtire, afectai toata cladirea. Nu am gasit nicio solutie de consolidare care sa nu implice demolări si costuri fabuloase, si nici nu cred ca exista!
2. Cladire in zona centrala Spartial+P+2E, cu cate un apartament pe nivel. Clientul a cumparat apartamentul de la parter si s-a apucat de renovare. Dupa scoaterea tencuielilor am constatat urmatoarele degradari majore:
– placa peste parter fisurata la partea inferioara foarte grav
– placa peste subsol fisurata
– tasări diferențiate
– arii insuficiente de zidarie pe ambele directii
– vecinii nu colaborează pentru consolidare si expertizare, deci tot ce face va fi pe banii lui.
Concluzii: Anumite probleme ale unei construcții pot fi observate usor de un specialist in domeniu indiferent ca este sau nu expert tehnic. Este mai simplu sa afli ce probleme sunt înainte sa cumperi decât după.